Try New Dark Mode for Better Exprience 👇🏻

500+ MCQs Series for CA FOUNDATION BCK CHAPTER 5 ORGANISATION FACILITATING BUSINESS OBJECTIVE QUESTIONS MCQ'S TEST

CA FOUNDATION PAPER - 4 (BUSINESS AND COMMERCIAL KNOWLEDGE) 500+ MCQs

CHAPTER - 5 ORGANISATION FACILITATING BUSINESS MOST IMPORTANT OBJECTIVE QUESTIONS

Hello Students ! Hope you all are doing well. We are Glad to Inform you that we are providing A whole new sets of objective based questions for your CA FOUNDATION BUSINESS AND COMMERCIAL KNOWLEDGE (PAPER - 4 ) EXAMINATION in which you are getting most important Chapterwise MCQs for all the Chapters of BCK AND ECONOMICS

  • These MCQs are specially designed to give a quick and comprehensive view just before your examination
  • There are More than 100+ MCQs of this particular chapter that cover 100% part of your chapter




1. Which, one of the following is a "Point of Contact" Business facilitator?
    (a) Freight Forwarder
    (b) Business Incubator
    (c) Financial Consultant
    (d) All of the above
Answer - (d)




2. ______________ helps create and grow young business by providing them with necessary support and financial and technical services.
    (a) Business facilitator
    (b) Business Incubator
    (c) Business Consultant
    (d) Business merchandiser
Answer - (b)




3. Business facilitator is/are those:
    (a) Who helps the business
    (b) Who advises the business on various sources of finance-domestic as well as foreign
    (c) Who create and grow young business
    (d) All of these
Answer - (d)




4. In _____________ the Union Government enacted the Industries Development and Regulation Act.
    (a) 1947
    (b) 1948
    (c) 1950
    (d) 1951
Answer - (d)




5 The detailed organisation and imple- mentation of a Complex operation is called as
    (a) Logistics support
    (b) Organisation
    (c) Incubator
    (d) Merchandiser
Answer - (a)




6. The _____________ is regarded as the watershed development in business facilitation in India.
    (a) Economy Policy of 1951
    (b) Economic Policy of 1956
    (c) Economic Policy of 1991
    (d) Economic Policy of 2015
Answer - (c)




Non-Funding Institutions for Business Facilitation (Introduction)



7. ______________ is the rule setter for fair play in business provides the business facilitation.
    (a) RBI
    (b) SEBI
    (c) Competition Commission of India
    (d) Ministry of Law.
Answer - (c)




8. Which one of the following is the industry specific business facilitator?
    (a) Insurance Regulatory and Development Authority
    (b) Reserve Bank of India
    (c) Securities & Exchange Board of India
    (d) Ministry of Industry
Answer - (a)




9. _______________ is the national level apex organisation for entrepreneurship development.
    (a) EDI
    (b) FDI
    (c) MDI
    (d) SDI
Answer - (a)




10. The Entrepreneurship Develop- ment Institute (EDI) render:
    (a) Consultancy Service
    (b) Service of preparing State industrial profiles
    (c) The facility to conduct district level industrial potential surveys
    (d) All of the above.
Answer - (d)




11. The Institute ___________________ aims to enhance India's image as a sourcing partner and investment destination.
    (a) India Trade Promotion Organisation
    (b) Industrial Development institute
    (c) Indian Institute of Foreign Trade
    (d) International Development Institute
Answer - (a)




12. Which one of the following is not a non-funding Institution?
    (a) RBI
    (b) SEBI
    (c) TRAI
    (d) IFCI
Answer - (d)




13. SEBI, RBI & IRDA are
    (a) Regulatory Bodies
    (b) Cluster Bodies
    (c) Goal sector bodies
    (d) None of these
Answer - (a)




14. Which one of the following is the funding institution.
    (a) RBI
    (b) IRDAI
    (c) IFCI
    (d) CCI
Answer - (c)




15. ______________ focuses on training the trainers in entrepreneurship development.
    (a) NIESBUD
    (b) NISBUD
    (c) EDI
    (d) None of the above.
Answer - (a)




16. At present, in India, we have _________ Micro, Small and Medium Enterprises Development Institutes.
    (a) 25
    (b) 28
    (c) 30
    (d) 35
Answer - (c)




17. Which of the following scheme has been introduced by Government furthering and facilitating Indian Business? for
    (a) Made in India
    (b) Make in India (c) SEZ
    (d) Jan Shakti Yojana
Answer - (b)




RBI



18. The Central Office of the Reserve Bank was initially established in _____________ but was permanently moved to __________ in 1937.
    (a) Kolkata, Mumbai
    (b) Mumbai, Kolkata
    (c) Delhi, Mumbai
    (d) Kolkata, Delhi
Answer - (a)




19. Who regulates the currency in the country?
    (a) SEBI
    (b) RBI
    (c) Central Bank
    (d) Finance Ministry
Answer - (b)




20. The RBI has been vested with extensive power to control and supervise commercial banking system under the:
    (a) Reserve Bank of India Act, 1934
    (b) The Banking Regulation Act, 1949
    (c) Both (a) and (b)
    (d) None of the above.
Answer - (c)




21. Which of the following is not a function of RBI?
    (a) Fiscal Policy
    (b) Controller of Credit
    (c) Monetary Policy
    (d) Custodian of Foreign Exchange Reserves.
Answer - (a)




22. The RBI has been vested with extensive power to control and supervise commercial banking system under which Act?
    (a) The Reserve Bank of India Act, 1933
    (b) The Reserve Bank of India Act, 1934
    (c) The Reserve Bank of India Act, 1935
    (d) The Reserve Bank of India Act, 1936
Answer - (b)




23. Which institution includes money market and forex market.
    (a) SEBI
    (b) IFCI
    (c) SIDBI
    (d) RBI
Answer - (d)




24 The Reserve Bank's affairs are governed by ________________
    (a) Central Board of Directors
    (b) RBI Governor
    (c) Finance Minister
    (d) Committee of Ministers.
Answer - (a)




25. The RBI ____________ Bills on behalf of __________ Treasury in order to wipe away excess liquidity in the economy.
    (a) Sells, Central Govt.
    (b) Purchases, Central Govt.
    (c) Sells, Ministry of Corporate Affairs
    (d) PurchasesFinance Ministry
Answer - (a)




26. Which of the following statements about RBI is incorrect?
    (a) It deals largely with Governments, Central and State Banks.
    (b) Its role is to ensure monetary stability, including stability of domestic price levels.
    (c) One of its missions is to protect the interest of policyholders.
    (d) The RBI is the sole authority for the issue of currency in India.
Answer - (c)




27. Which of the following can be the expiry period of Treasury Bills?
    (a) 91 Days
    (b) 182 Days
    (c) 364 Days
    (d) Any of above
Answer - (d)




28. ____________ represents the ratio of liquid assets of the banks to their deposit liabilities.
    (a) SLR
    (b) CRR
    (c) CLR
    (d) None
Answer - (a)




29. Who is the custodian of the nation's foreign exchange reserves?
    (a) Central Government of India
    (b) President of India
    (c) Reserve Bank of India
    (d) State Bank of India
Answer - (c)




30. Which of the following is not a function of RBI?
    (a) Banker to the Government
    (b) Banker's Bank
    (c) Controller of Credit
    (d) Issue of currency of one rupee coin & notes
Answer - (d)




31. Which of these is a regulatory institution?
    (a) RBI
    (b) SEBI
    (c) IRDAI
    (d) Municipal Development Agency
Answer -




32. Which condition, or which is not true out of options about bank rate?
    (a) It is called discount rate
    (b) It is different from repo rate
    (c) SEBI influences the interest rates through bank rate.
    (d) Higher bank rate will translate to higher lending rates by the banks
Answer - (c)




33._________________ has been entrusted with the task of collection and compila- tion of statistical information relating to banking and other financial Sectors of the economy.
    (a) RBI
    (b) Indian Statistical Institute
    (c) Central Research Organisation
    (d) Banking Data Record Organisation.
Answer - (a)




34. The Reserve Bank of India being the Central Bank of India performs all the central banking functions. Which one of the following is not the functions of RBI?
    (a) Issue of currency
    (b) Banker to the Government
    (c) Watchdog of the unethical competition in the market
    (d) Custodian of the nation's foreign exchange reserves
Answer - (c)




35. one percent is equivalent to ____________ basis points.
    (a) 01
    (b) 10
    (c) 50
    (d) 100
Answer - (d)




36. If the current bank rate is 6.25% and RBI decreases it by 20 basis point, then new rate will be:
    (a) 6.05%
    (b) 6.45%
    (c) 6.23%
    (d) 4.25%
Answer - (a)




37. RBI provides loans to the banks either by direct lending or by rediscounting the bills of commercial banks and treasury bills. It is known as:
    (a) Bank Rate
    (b) Rate of Interest
    (c) Discount Rate
    (d) Lending Rate
Answer - (c)




38. The rate at which Bank borrows money from the RBI against pledging or Sale of Government Securities to RBI is known as:
    (a) Repo Rate
    (b) Reserve Repo Rate
    (c) Discount Rate
    (d) Bank Rate
Answer - (a)




39. ______________ is the rate of Interest offered by RBI, when bank deposit their surplus funds with the RBI for short periods.
    (a) Repo Rate
    (b) Reserve Repo Rate
    (c) Discount Rate
    (d) Bank Rate
Answer - (b)




40. The RBI usurps the funds of RBI via stipulating:
    (a) SLR and CRR
    (b) Repo Rate
    (c) Bank Rate
    (d) None of the above
Answer - (a)




41. Which one of the following is paper based mechanism of funds transfer?
    (a) Currency
    (b) Cheques
    (c) Bills of Exchange
    (d) All of the above.
Answer - (d)




42. Which one of the following is not digital payment mechanism of funds transfer?
    (a) Card Swiping
    (b) Internet Banking
    (c) Bills of Exchange
    (d) All of the above
Answer - (c)




43. The Central Board of Directors of RBI is appointed by:
    (a) Central Government
    (b) Ministry of Finance
    (c) Finance Minister
    (d) None of the above
Answer - (a)




SEBI



44. Who was the regulatory body for controlling financial affairs in India before SEBI?
    (a) Controller of Capital Issues
    (b) Reserve Bank of India
    (c) Insurance Regulatory and Development Authority of India
    (d) Government of India
Answer - (a)




45. The headquarters of SEBI is situated in ____________
    (a) Mumbai
    (b) Delhi
    (c) Chennai
    (d) Kolkata
Answer - (a)




46. The Chairman of SEBI is appointed by ___________________
    (a) RBI
    (b) Central Government
    (c) Finance Minister
    (d) Prime Minister
Answer - (b)




47. SEBI has its Western Regional Office in:
    (a) Pune
    (b) Mumbai
    (c) Ahmedabad
    (d) Surat
Answer - (c)




48. The first appeal of Securities Exchange Board of India.
    (a) RBI
    (b) Supreme Court
    (c) High Court
    (d) Securities Appellate Tribunal
Answer - (d)




49. SEBI has several functions rolled into one body. Which one of the fol- lowing is not the function of SEBI?
    (a) Quasi-legislative
    (b) Quasi-judicial
    (c) Quasi-professional
    (d) Quasi-executive
Answer - (c)




50. SEBI Function Consists of:
    (a) Quasi Legislative
    (b) Quasi Judicial
    (c) Both (a) and (b)
    (d) None of these
Answer - (c)




51. How many members of SEBI Board are nominated by RBI?
    (a) One
    (b) Two
    (c) Three
    (d) Four
Answer - (a)




52. In April 1988, the SEBI was constituted as the Regulator of Capital Markets in India under:
    (a) A resolution of the Govt. of India
    (b) A resolution of RBI
    (c) Recommendations of Group of Ministers
    (d) Recommendations of Finance Minister.
Answer - (a)




53. For the discharge of its functions efficiently, SEBI has been vested with the following powers:
    (a) To approve by-laws of stock exchanges.
    (b) To inspect the books of account and call for periodical returns from recognized stock exchangnes.
    (c) To compel certain companies to list their shares in one or more stock exchanges.
    (d) All of the above
Answer - (d)




54. Who was the regulatory body for controlling financial affairs before SEBI?
    (a) Reserve Bank of India
    (b) Controller of Capital Issues (c) Government of India
    (d) Insurance Regulatory and Development Authority of India.
Answer - (b)




55. Which one of the following is the power of SEBI?
    (a) Approval of By-laws of Stock Exchanges.
    (b) Inspection of books of Stock exchanges.
    (c) Inspection of books of account
    (d) All of the above
Answer - (d)




56. SEBI has to be responsive to the needs of groups, which constitute the market:
    (a) The issuers of securities
    (b) The investors
    (c) The market intermediaries
    (d) All of the above
Answer - (d)




57. Where can the first appeal against SEBI be made?
    (a) High Court
    (b) Supreme Court
    (c) Securities Appellate Tribunal
    (d) RBI
Answer - (c)




58. Where can the second appeal are made against SEBI?
    (a) Securities Appellate Tribunal
    (b) High Court
    (c) Supreme Court
    (d) RBI
Answer - (c)




59. The Securities Appellate Tribunal is a ___________ member Tribunal.
    (a) Two
    (b) Three
    (c) Four
    (d) Five
Answer - (b)




60 When was SEBI constituted?
    (a) 1988
    (b) 1990
    (c) 1986
    (d) 1989
Answer - (a)




61 The regional office of SEBI is not located in:
    (a) Chennai
    (b) Kolkata
    (c) Chandigarh
    (d) Ahmedabad
Answer - (c)




62. SEBI has to be responsive to the needs of which group?
    (a) Issuers of Securities
    (b) Investors
    (c) Market Intermediaries
    (d) All of the above
Answer - (d)




63. How many members of SEBI should be from RBI?
    (a) 4
    (b) 3
    (c) 1
    (d) 2
Answer - (c)




64. SEBI drafts repletion in its ____________ capacity whereas the rules and orders are passed in its __________ Capacity.
    (a) Legislative, Judicial
    (b) Legislative, Executive
    (c) Judicial, Legislative
    (d) Executive, Judicial
Answer - (a)




65. Which one of the following statements is incorrect?
    (a) The SEBI members consist of a Chairman, who shall be appointed by Central Government.
    (b) The SEBI members consist of two members from amongst the officials of the Ministry of the Central Government.
    (c) The SEBI members consist of one member from amongst the official of RBI, who shall be nomi- nated by RBI
    (d) The SEBI members consist of five other members out of which atleast four members shall be whole-time members, who shall be appointed by Central Government.
Answer - (d)




66. Which of the following is a function of SEBI?
    (a) Fixation of Bank Rate
    (b) Issue of Currency
    (c) Approval of by-laws of Stock Exchange
    (d) Issue of winding up order of the companies
Answer - (c)




Competition Commission of India



67. With increased competition, the producers have the following benefits except:
    (a) Incentive to innovate
    (b) Incentive to specialise
    (c) Reduced Costs
    (d) Monopoly Status
Answer - (d)




'
68. The Competition between Mc Donald and Burger King, Coca-Cola and Pepsi, Pizza Hut and Dominos, etc. are the examples of :
    (a) Direct Competition
    (b) Indirect Competition
    (c) Cross Competition
    (d) Straight Competition
Answer - (a)




69. Which one of the following is not a benefit of free and fair Competition?
    (a) Increase in Efficiency
    (b) Improvement in quality
    (c) Encouragement of innovation
    (d) Protection of Laggards
Answer - (d)




70. Competition law is a tool
    (a) To implement and enforce Competition policy
    (b) To Prevent and punish anticompetitive business practices by firms
    (c) To Prevent unnecessary Government interference in the market
    (d) All of the above.
Answer - (d)




71. The Competition Act, 2002 prohibits.
    (a) Anti-Competitive agreements
    (b) Abuse of dominant position by enterprises
    (c) Irregular combinations
    (d) All of the above.
Answer - (d)



73. Which one of the following is not the role of the Competition Commission of India?
    (a) To promote practices having adverse effect on competition.
    (b) To promote and sustain competi- tion in markets.
    (c) To protect the interests of consumers and,
    (d) To ensure freedom of trade carried on by other participants in markets in India
Answer - (a)




74. With the enforcement the Com petition Act, 2002, the ____________ shall stand repealed
    (a) MRTP Act
    (b) Consumer Protection Act
    (c) Controller of Capital Issues Act
    (d) None of the above
Answer - (a)




75. Which of the following is increased about the competition Commission of India (CCI)?
    (a) CCI is a body Corporate having perpetual succession and common Seal.
    (b) CCI was established by the Central Government.
    (c) CCI consists of Chairperson and Six members.
    (d) The members of CCI are appointed by Ministry of Welfare.
Answer - (d)




76. What is the constitution of Competition Commission of India?
    (a) A Chairperson and 6 members appointed by the Central Government
    (b) A Chairperson and 5 members appointed by the Central Government
    (c) A Chairperson and 5 members appointed by the RBI
    (d) A Chairperson and 6 members appointed by the RBI
Answer - (a)




77. The following are the objectives of the establishment of the Competition Commission except:
    (a) Prevention of practices having promotion of Competition
    (b) Promote and Sustain Competition in markets
    (c) Protect the interests of Consumers
    (d) To ensure freedom of trade carried on by other participants in markets.
Answer - (a)




78. The preamble to the Competition Act does not include:
    (a) Prevent practices having adverse effect on competition
    (b) To Promote and sustain competition in markets
    (c) To Protect the interests of producers
    (d) To ensure freedom of trade carried on by other participants in markets.
Answer - (c)




Insurance Regulatory & Development Authority of India



79. ______________ is an autonomous apex statutory body which regulates and develops the insurance industry in India.
    (a) IRDAI
    (b) IRDA Act, 1999
    (c) Insurance Act, 1932
    (d) TRAI
Answer - (a)




80. Which Section of IRDAI Act, 1999 lays down the duties, powers and functions of IRDAI?
    (a) Section 10
    (b) Section 12
    (c) Section 14
    (d) Section 5
Answer - (c)




81. When was IRDAI constituted?
    (a) 1997
    (b) 1998
    (c) 1999
    (d) 2000
Answer - (c)




82. Which of the following reflects the functioning of IRDAI as a business facilitator?
    (a) It takes steps to regulate and develop the insurance industry
    (b) It protects the interests of the insurance policy holders
    (c) It disseminates a lot of informa- tion for the benefit of policy holders.
    (d) All of the above.
Answer - (d)




83. IRDAI role is to provide registration certification to life insurance companies and responsible for ____________ of this registered certificate. I. Renewal II. Modification III. Cancellation IV. Suspension
    (a) I
    (b) I & II
    (c) III and III
    (d) I, II, III and IV
Answer - (d)




NABARD



84.NABARD serves as an apex financing agency for the institutions providing investment and production credit for promoting the various developmental activities in ______________________
    (a) Rural areas
    (b) Urban areas
    (c) Sub-urban areas
    (d) All of the above
Answer - (a)




85. Which of the following is a development bank?
    (a) NABARD
    (b) EXIM BANK
    (c) SIDBI
    (d) SEBI
Answer - (a)




86. NABARD is also known for its:
    (a) SHG Bank Linkage Programme
    (b) AKG Bank Linkage Programme
    (c) CBG Bank Linkage Programme
    (d) BHG Bank Linkage Programme
Answer - (a)




87. SHG stands for
    (a) Self-Halogen groups
    (b) Self-Help groups
    (c) State Holding Groups
    (d) Skill help groups
Answer - (b)




88. Where is the headquarters of NABARD?
    (a) Mumbai
    (b) Delhi
    (c) Gurugram
    (d) Bengaluru
Answer - (a)




89. _____________ is the pilot project of NABARD for digitization of SHGS.
    (a) E-Shanti,
    (b) E-Shakti
    (c) E-Agriculture
    (d) E-Village
Answer - (b)




90. NABARD has a portfolio of Natural Resource Management Programmes involving:
    (a) Watershed Development
    (b) Tribal Development
    (c) Farm Innovation
    (d) All of the above
Answer - (d)




91. NABARD is the most important institution in the country which looks after the development of the:
    (a) Cottage Industry
    (b) Small Industry
    (c) Village Industry
    (d) All of the above.
Answer - (d)




92. NABARD refinances the financial institutions which finances the:
    (a) Urban sector
    (b) Rural sector
    (c) Secondary sector
    (d) Service sector
Answer - (b)




93 RRB Stands for
    (a) Rural Regional Banks
    (b) Regional Rural Banks
    (c) Reserve Regional Banks
    (d) Rural Regression Banks.
Answer -(b)




94. NABARD looks after the development of the
    (a) Cottage Industry
    (b) Small and village Industries
    (c) Rural Industries
    (d) All of the above
Answer - (d)




95. Large number of SHGs have been linked to credit, resulting in an important Indian tool for microfinance, by the endeavour of:
    (a) NABARD
    (b) SIDBI
    (c) IDBI
    (d) SEBI
Answer - (a)




96Which of the following role is not discharged by NABARD?
    (a) Monitoring and evaluation of projects financed by it.
    (b) Refinancing the financial institutions which finance the rural sector.
    (c) Regulates the institutions which provide financial help to the rural economy
    (d) Establishment of small organisations for Agro-Sector.
Answer - (d)




97. NABARD is the most important institution in the country which looks after the development of the:
    (a) Cottage industry,
    (b) Small industry
    (c) Village industry
    (d) All of the above
Answer - (d)



Hope You Like Our Content ! Please give us a share and drop down your valuable comment


ca foundation,
ca foundation mcqs,
ca foundation BCK,
ca foundation BCK mcqs,
ca foundation BCK objective questions,

ca foundation BCK chapter 5
ca foundation BCK chapter 5 organisation facilitating business
ca foundation BCK chapter 5 mcqs
ca foundation BCK chapter 5 organisation facilitating business mcqs
ca foundation BCK chapter 5 objective questions
ca foundation BCK chapter 5 organisation facilitating business objective questions

ca foundation organisation facilitating business mcqs
ca foundation organisation facilitating business objective questions




© MCQ'S TEST. All rights reserved. Distributed by Pixabin