1. Which of the following statements is false?
A) Statistics is derived from the Latin word ‘Status’
B) Statistics is derived from the Italian word ‘Statista’
C) Statistics is derived from the French word ‘Statistik’
D) None of these.
Answer - C)
Show Answer
2. Statistics is defined in terms of numerical data in the
A) Singular sense
B) Plural sense
C) Either (a) or (b)
D) Both (a) and (b).
Answer - B)
Show Answer
3. Statistics is applied in
A) Economics
B) Business management
C) Commerce and industry
D) All these.
Answer - D)
Show Answer
4. Statistics is concerned with
A) Qualitative information
B) Quantitative information
C) (a) or (b)
D) Both (a) and (b)
Answer - D)
Show Answer
5. An attribute is
A) A qualitative characteristic
B) A quantitative characteristic
C) A measurable characteristic
D) All these
Answer - A)
Show Answer
6. Annual income of a person is
A) An attribute
B) A discrete variable
C) A continuous variable
D) (b) or (c).
Answer - B)
Show Answer
7. Marks of a student is an example of
A) An attribute
B) A discrete variable
C) A continuous variable
D) None of these
Answer - B)
Show Answer
8. Nationality of a student is
A) An attribute
B) A continuous variable
C) A discrete variable
D) (a) or (c)
Answer - A)
Show Answer
9. Drinking habit of a person is
A) An attribute
B) A variable
C) A discrete variable
D) A continuous variable.
Answer - A)
Show Answer
10. Age of a person is
A) An attribute
B) A discrete variable
C) A continuous variable
D) A variable
Answer - C)
Show Answer
11. Data collected on religion from the census reports are
A) Primary data
B) Secondary data
C) Sample data
D) (a) or (b)
Answer - B)
Show Answer
12. The data collected on the height of a group of students after recording their heights with
a measuring tape are
A) Primary data
B) Secondary data
C) Discrete data
D) Continuous data.
Answer - A)
Show Answer
13. The primary data are collected by
A) Interview method
B) Observation method
C) Questionnaire method
D) All these.
Answer - D)
Show Answer
14. The quickest method to collect primary data is
A) Personal interview
B) Indirect interview
C) Telephone interview
D) By observation.
Answer - C)
Show Answer
15. The best method to collect data, in case of a natural calamity, is
A) Personal interview
B) Indirect interview
C) Questionnaire method
D) Direct observation method.
Answer - A)
Show Answer
16. In case of a rail accident, the appropriate method of data collection is by
A) Personal interview
B) Direct interview
C) Indirect interview
D) All these.
Answer - C)
Show Answer
17. Which method of data collection covers the widest area?
A) Telephone interview method
B) Mailed questionnaire method
C) Direct interview method
D) All these.
Answer - B)
Show Answer
18. The amount of non-responses is maximum in
A) Mailed questionnaire method
B) Interview method
C) Observation method
D) All these
Answer - A)
Show Answer
19. Some important sources of secondary data are
A) International and Government sources
B) International and primary sources
C) Private and primary sources
D) Government sources
Answer - A)
Show Answer
20. Internal consistency of the collected data can be checked when
A) Internal data are given
B) External data are given
C) Two or more series are given
D) A number of related series are given
Answer - D)
Show Answer
21. The accuracy and consistency of data can be verified by
A) Internal checking
B) External checking
C) Scrutiny
D) Both (a) and (b).
Answer - C)
Show Answer
22. The number of errors in Statistics are
A) one
B) two
C) three
D) four
Answer - B)
Show Answer
23. The distribution of shares is an example of the frequency distribution of
A) A discrete variable
B) A continuous variable
C) An attribute
D) (a) or (c)
Answer - A)
Show Answer
24. The distribution of profits of a blue-chip company relates to
A) Discrete variable
B) Continuous variable
C) Attributes
D) (a) or (b)
Answer - B)
Show Answer
25. Question25
A) Option25A
B) Option25B
C) Option25C
D) Option25D
Answer25 Explanation25
Show Answer
26. Question26
A) Option26A
B) Option26B
C) Option26C
D) Option26D
Answer26 Explanation26
Show Answer
27. Question27
A) Option27A
B) Option27B
C) Option27C
D) Option27D
Answer27 Explanation27
Show Answer
28. Question28
A) Option28A
B) Option28B
C) Option28C
D) Option28D
Answer28 Explanation28
Show Answer
29. Question29
A) Option29A
B) Option29B
C) Option29C
D) Option29D
Answer29 Explanation29
Show Answer
30. Question30
A) Option30A
B) Option30B
C) Option30C
D) Option30D
Answer30 Explanation30
Show Answer