Try New Dark Mode for Better Exprience 👇🏻

CA FOUNDATION BUSINESS ECONOMICS LESSON 1 NATURE AND SCOPE OF ECONOMICS OBJECTIVE QUESTIONS MCQ'S TEST

Hello Students we are providing mcqs of Ca foundation Business Economics lesson 1 Nature and scope of Economics These objective questions is very helpful for your study because these question cover a wide topic and easy to understand

Why mcqs of Ca foundation Business Economics lesson 1 Nature and scope of Economics is important ?

these mcqs are important because these questions cover a wide topic of the chapter mcqs are easy to understand
mcqs break the big topic in some small topic so they are easy to learn they give a short revision at the time of Ca foundation Business Economics exam

How to get pdf of Ca foundation Business Economics lesson 1 Nature and scope of Economics mcqs

We are providing 3 types of format from where you can learn and download the mcqs of Ca foundation Business Economics Nature and scope of Economics 1. You can watch our video on Youtube 2. You can get mcqs at our website 3. you can download pdf of mcqs We have provided objective questions of Ca foundation Business Economics lesson 1 Nature and scope of Economics with answers these questions help to understand the concept very easy for student

Increasing role of mcqs in board exam

recently many examination board have declared that their question paper of exam contain more than 25% objective questions so by the marks purpose mcqs of Ca foundation Business Economics lesson 1 Nature and scope of Economics is very important We hope that the provided mcqs of Ca foundation Business Economics lesson 1 Nature and scope of Economics are very helpful for your study and you get full marks in Ca foundation Business Economics exam if you have any queries about objective questions of Ca foundation Business Economics chapter 1 Nature and scope of Economics you can comment below the post or you can go to our contact us page


Introduction


1. The term 'Economics' owes its origin to the Greek word.


(a) Aikonomia


(b) Wikonomia


(c) Oikonomia


(d) None of the above.


Answer - C


2. Adam Smith published his masterpiece “An enquiry into the nature and causes of wealth of nations" in the year


(a) 1776


(b) 1786


(C) 1789


(d) 1790


Answer - A


3. Oikonomia means


(a) Industry


(b) Management of household


(c) Services


(d) None of these.


Answer - B


4. Economists regard decision making as important because:


(a) The resources required to satisfy our unlimited wants and needs are finite or scarce.


(b) It is crucial to understand how we can best allocate our scarce resources to satisfy society's unlimited wants and needs. 


(c) Resources have alternative uses.


(d) All of the above,


Answer - D


5. 'Economics is the science of choice making'. It implies:


(a) No choice is to be made


(b) Choice to be made between alternative uses


(c) Choice to be made between means and ends


(d) None of the above.


Answer - B


[CA CPT Dec. 2012]


6. Which one is the feature of Marshall's definition?


(a) Limited ends


(b) Scarce means


(c) Study of wealth as well as study of man


(d) Study of allocation of resources


Answer - C


[CA CPT June 2010]


7. According to Robbins, 'means' are:


(a) Scarce


(b) Unlimited


(c) Undefined


(d) All of these


Answer - A


[CA CPT Nov. 2007]


8. Economics is the study of:


(a) How society manages its unlimited resources


(b) How to reduce our wants until we are satisfied


(c) How society manages its scarce resources


(d) How to fully satisfy our unlimited wants.


Answer - C


[CA CPT June 2008]


9. In Economics, we use the term scarcity to mean: 


(a) Absolute scarcity and lack of resources in less developed countries


(b) Relative scarcity i.e. scarcity in relation to the wants of the society.


(c) Scarcity during times of business failure and natural calamities.


d) Scarcity caused on account of excessive consumption by the rich.


Answer - B


10. What implication(s) does resource scarcity have for the satisfaction of wants?


(a) Not all wants can be satisfied.


(b) We will never be faced with the need to make choices.


(C) We must develop ways to decrease our individual wants.


(d) The discovery of new natural resources is necessary to increase our ability to satisfy wants


Answer - A


11. Adam Smith defined Economics in terms of:


(a) The Science of welfare 


(b)The Science of scarcity 


(c) The Science of wealth


(d) The Science of wealth and welfare


Answer - C


12. Who defines Economics in terms of Dynamic Growth and Development?


(a) Robbins


(b) Paul A Samuelson


(c) Adam Smith


(d) None of these


Answer - B


[CA CPT Dec. 2008]


13. In every economic system, scarcity imposes limitations on 


(a) Household, business firm,governments and the nation as a whole.


(b) Households and business firms, but not the governments.


(C) Local and state governments, but not the federal government.


(d) Households and governments,but not business firms.


(e) Business firms, governments, and the nation as a whole.


Answer - A


14. Economic goods are considered scarce resources because they


(a) Cannot be increased in quantity.


(b) Do not exist in adequate quantities to satisfy the requirements of the society.


(c) Are of primary importance in satisfying social requirements.


(d) Are limited to man made goods.


Answer - B


15. Economics is the study of mankind in the ordinary business of life' was given by:


(a) Adam Smith


(b) Lord Robbins 


(c) Alfred Marshall


(d) Samuelson


Answer - C



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MCQ'S TEST
mcqs test
Ca foundation
Ca foundation Business Economics
Ca foundation Business Economics chapter 1
Ca foundation Business Economics chapter 1 Nature and scope of Economics
Ca foundation Business Economics lesson 1
Ca foundation Business Economics lesson 1 Nature and scope of Economics Ca foundation mcqs
Ca foundation Business Economics mcqs
Ca foundation Business Economics chapter 1 mcqs
Ca foundation Business Economics chapter 1 Nature and scope of Economics mcqs
Ca foundation objective questions
Ca foundation Business Economics objective questions
Ca foundation Business Economics chapter 1 objective questions
Ca foundation Business Economics chapter 1 Nature and scope of Economics objective questions mcqs of Ca foundation
mcqs of Ca foundation Business Economics
mcqs of Ca foundation Business Economics chapter 1
mcqs of Ca foundation Business Economics chapter 1 Nature and scope of Economics
objective questions of Ca foundation
objective questions of Ca foundation Business Economics
objective questions of Ca foundation Business Economics chapter 1
objective questions of Ca foundation Business Economics chapter 1 Nature and scope of Economics Ca foundation Business Economics lesson 1
Ca foundation Business Economics lesson 1 Nature and scope of Economics
Ca foundation Business Economics lesson 1 mcqs
Ca foundation Business Economics lesson 1 Nature and scope of Economics mcqs
Ca foundation Business Economics lesson 1 objective questions
Ca foundation Business Economics lesson 1 Nature and scope of Economics mcqs objective questions mcqs of Ca foundation Business Economics lesson 1
mcqs of Ca foundation Business Economics lesson 1 Nature and scope of Economics
objective questions of Ca foundation Business Economics lesson 1
objective questions of Ca foundation Business Economics lesson 1 Nature and scope of Economics most important questions of Ca foundation
most important questions of Ca foundation Business Economics
most important questions of Ca foundation Business Economics chapter 1
most important questions of Ca foundation Business Economics chapter 1 Nature and scope of Economics
most important questions of Ca foundation Business Economics lesson 1
most important questions of Ca foundation Business Economics lesson 1 Nature and scope of Economics MCQ'S TEST,
Ca foundation Business Economics chapter 1,
Ca foundation Business Economics chapter 1 Nature and scope of Economics,
mcqs of Ca foundation Business Economics chapter 1,
objective questions of Ca foundation Business Economics chapter 1,
Ca foundation Business Economics chapter 1 Nature and scope of Economics objective questions,
Ca foundation Business Economics lesson 1 Nature and scope of Economics mcqs,
Ca foundation Business Economics objective questions,
Ca foundation Nature and scope of Economics mcqs,
most important questions of Ca foundation Business Economics lesson 1 Nature and scope of Economics,


© MCQ'S TEST. All rights reserved. Distributed by Pixabin