Try New Dark Mode for Better Exprience 👇🏻

CLASS 11 BUSINESS STUDIES LESSON 3 PRIVATE PUBLIC AND GLOBAL ENTERPRISES OBJECTIVE QUESTIONS MCQ'S TEST

Hello Students we are providing mcqs of class 11 Business Studies lesson 3 Private Public and Global enterprises These objective questions is very helpful for your study because these question cover a wide topic and easy to understand

Why mcqs of class 11 Business Studies lesson 3 Private Public and Global enterprises is important ?

  • these mcqs are important because these questions cover a wide topic of the chapter
  • mcqs are easy to understand
  • mcqs break the topic in some topic so they are easy to learn
  • they give a short revision at the time of class 11 Business Studies exam

How to get pdf of class 11 Business Studies lesson 3 Private Public and Global enterprises mcqs

We are providing 3 types of format from where you can learn and download the mcqs of class 11 Business Studies Private Public and Global enterprises

1. You can watch our video on Youtube
2. You can get mcqs at our website
3. you can download pdf of mcqs

We have provided objective questions of class 11 Business Studies lesson 3 Private Public and Global enterprises with answers these questions help to understand the concept very easy for student

Increasing role of mcqs in board exam 

recently many examination board have declared that their question paper of exam contain more than 35% objective questions so by the marks purpose mcqs of class 11 Business Studies lesson 3 Private Public and Global enterprises is very important

We hope that the provided mcqs of class 11 Business Studies lesson 3 Private Public and Global enterprises are very helpful for your study and you get full marks in class 11 Business Studies exam if you have any queries about objective questions of class 11 Business Studies chapter 3 Private Public and Global enterprises you can comment below the post or you can go to our contact us page


MCQ’S TEST 

YOUTUBE CHANNEL - SUBSCRIBE

VIDEO - WATCH


CLASS 11 BUSINESS STUDIES LESSON 3 PRIVATE PUBLIC AND GLOBAL ORGANISATION OBJECTIVE QUESTIONS MCQ’S TEST



1. A government company is any company in which the paid-up capital held by the government is not less than ________.


  1. 25 percent

  2. 45 percent

  3. 51 percent

  4. 49 percent


Answer - C


Explanation - A government company means any company in which not less than 51 percent of the paid-up capital is held by the central government.


2. Centralised control in MNC's implies control exercised by:


  1. Parliament

  2. Headquarters

  3. Subsidiaries

  4. Branches


Answer - B


Explanation - Centralized control in the context of MNC's refers to the control exercised by the corporation's headquarters.


3. PSE's are organisations owned by:


  1. Private entrepreneurs

  2. Joint Hindu family

  3. Foreign Companies

  4. Government


Answer - D


Explanation - Public Sector Undertaking (PSU) or a Public Sector Enterprise (PSE) these companies are owned by the union government of India, or one of the many state or territorial governments, or both.


4. Reconstruction of sick public sector units is taken up by:


  1. BIFR

  2. NRF

  3. MOFA

  4. MoU


Answer - A


Explanation - Reconstruction of sick public sector units is taken up by BFIR (Board for Industrial and Financial Reconstruction).


5. Disinvestments of PSE's implies:


  1. Sale of equity shares

  2. Buying shares PSEs

  3. Investing in new areas

  4. Closing down private sector/public operations


Answer - A


Explanation - Disinvestment involves the sale of equity shares to the private sector and the public.


6. Indian economy consists of ________.


  1. only government business

  2. private and government owned business

  3. none of these

  4. only private business


Answer - B


Explanation - The Indian economy consists of both privately owned and government-owned business enterprises, it is known as a mixed economy.


7. Indian economy is ________.


  1. fully developed economy

  2. closed economy

  3. private economy

  4. mixed economy


Answer - D


Explanation - The Indian economy consists of both privately owned and government-owned business enterprises, it is known as a mixed economy.


8. ________ consists of business owned by individuals or a group of individuals.


  1. Private sector

  2. Public sector

  3. None of these

  4. Service sector


Answer - A


Explanation - The private sector encompasses all for-profit businesses that are owned or operated by an individual or group of individuals.


9. ________ consists of various organisations owned and managed by the government.


  1. Manufacturing sector

  2. Public sector

  3. Service sector

  4. Private sector


Answer - B


Explanation - The public sector consists of various organisations owned and managed by the government.



10. In the industrial policy resolution ________ the Government of India has specified the approach towards the development of the industrial sector.


  1. 1948

  2. 1956

  3. 2009

  4. 1932


Answer - A


Explanation - The Government of India declared its first Industrial Policy on 6th April 1948.


11. Which of the following comes under the public sector?


  1. All of these

  2. Departmental undertakings

  3. Statutory corporation

  4. Government companies


Answer - A


Explanation - The different types of public sector enterprises are as follows: Departmental undertakings, Statutory corporations, a Government company.


12. Which of the following comes under the private sector?


  1. All of these

  2. Sole Proprietorship

  3. Joint Hindu Family

  4. Partnership


Answer - A


Explanation - There are various types of business in the private sectors, like Sole Proprietor, Partnership, Limited Companies, Cooperatives, and Joint Hindu Family.


13. ________ not been constituted as autonomous or independent institutions and as much are not independent legal entities.


  1. Indian Institute of foreign trade

  2. Departmental undertakings

  3. All India Ratio

  4. MHRD


Answer - B


Explanation - Departmental undertakings have not been constituted as autonomous or independent institutions and as such are not independent legal entities. Examples of these undertakings are railways, posts, and telegraph departments.


14. Which of the following is an example of Departmental undertakings?


  1. Air India

  2. All of these

  3. Railway

  4. Post and Telegraph Department


Answer - B


Explanation - Examples of Departmental undertakings are railways, post & telegraph department, and Air India.


15. ________ are set up under an Act of parliament and are governed by the provisions of the Act.


  1. Private companies

  2. Limited companies

  3. Partnership

  4. Statutory corporations


Answer - D


Explanation - Statutory corporations are set up under an Act of parliament and are governed by the provisions of the Act.


16. Statutory corporations are ________.


  1. private enterprises

  2. public enterprises

  3. sole proprietorship

  4. none of these


Answer - B


Explanation - Statutory corporations are public enterprises brought into existence by a special act of the parliament.


17. Minimum number of members to form a private company is:


  1. 7

  2. 5

  3. 3

  4. 2


Answer - D


Explanation - Minimum number of members to form a private company is two.


18. Minimum number of members to form a public company is:


  1. 5

  2. 21

  3. 12

  4. 7


Answer - D


Explanation - A minimum number of members to form a public company is 7.


19. Application for approval of name of a company is to be made to:


  1. SEBI

  2. Government of India

  3. Registrar of Companies

  4. Government of the State in which Company is to be registered


Answer - C


Explanation - Before commencing the incorporation of a company, the directors of the company must acquire the proposed name must be approved by the Registrar of Companies in the Ministry of Corporate Affairs.


20. A proposed name of the Company is considered undesirable if:


  1. It resembles closely with an existing company the name of an existing company.

  2. It is an emblem of the Government.

  3. It is identical with the name.


  1. Only C

  2. All of these

  3. Only B

  4. Only A


Answer - B


Explanation - A proposed name of the Company is considered undesirable if it resembles closely with an existing company the name of an existing company, it is an emblem of Government and it is identical with the name.


21. A prospectus is issued by:


  1. a public company seeking investment from the public

  2. None of these

  3. a private company

  4. a public enterprise


Answer - A


Explanation - A prospectus is a legal document issued by companies that are offering securities for sale.


22. Stages in the formation of a public company are in the following order:


  1. Promotion, Incorporation, capital subscription, commencement of business

  2. Incorporation, Capital of Business, Capital Subscription Commencement of Business, Promotion

  3. Promotion, Commencement of business

  4. Capital Subscription, Promotion, Incorporation, Commencement of Business


  1. D is correct

  2. C is correct

  3. A is correct

  4. B is correct


Answer - C


Explanation - The formalities of the formation of a company can be divided into four distinct stages, which are:


  1. Promotion

  2. Incorporation

  3. Subscription of capital

  4. Commencement of business.


23. Preliminary Contracts are signed:


  1. after incorporation

  2. after incorporation but before the capital subscription

  3. before the incorporation

  4. after the commencement of business


Answer - C


Explanation - Preliminary contracts are contracts entered into by the promoters on behalf of the company before its incorporation with third parties.


24. Preliminary Contracts are:


  1. binding on the promoters

  2. None of these

  3. binding on the company

  4. not binding on the company


Answer - D


Explanation - Preliminary contracts are contracts entered into by the promoters on behalf of the company before its incorporation with third parties. Such contracts are legally not binding upon the company even after it comes into existence.


25. When business agrees to join together for a common purpose and mutual benefit, it gives rise to a ________.


  1. joint venture

  2. consignment

  3. public company

  4. cooperative society


Answer - A


Explanation - A joint venture is a business arrangement in which two or more parties agree to pool their resources for the purpose of accomplishing a specific task.


26. Expand MOFA


  1. Multi owned financial Authority

  2. Majority owned foreign affiliates

  3. Memorandum of financial association

  4. None of these


Answer - B


Explanation - Majority-owned foreign affiliate (MOFA). A foreign affiliate in which the combined ownership of all U.S. parents exceeds 50 percent.


27. Expand MNCs:


  1. Multi National Companies

  2. Multi National Corporations

  3. Multi National Coordination

  4. Multi National Cooperatives


Answer - B


Explanation - A Multi-National corporation (MNC) is usually a large corporation incorporated in one country which produces or sells goods or services in various countries.


28. Expand MoU:


  1. Memorandum of Understanding

  2. Memorandum of Association United

  3. Memorandum original Universal

  4. Memorandum of Unity


Answer - A


Explanation - A memorandum of understanding (MoU) is a formal agreement between two or more parties.


29. In the 1956 resolution on industrial policy ________ industries were reserved for the public sector.


  1. 35

  2. 12

  3. 21

  4. 17


Answer - D


Explanation - In the 1956 resolution on industrial policy 17 industries were reserved for the public sector.


30. In 2001 only ________ industries were reserved exclusively for the public sector.


  1. 9

  2. 3

  3. 12

  4. 5


Answer - B


Explanation - At present, the number of industries kept reserved for the government sector is three.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MCQ'S TEST
mcqs test
class 11
class 11 Business Studies
class 11 Business Studies chapter 3
class 11 Business Studies chapter 3 Private Public and Global enterprises
class 11 Business Studies lesson 3
class 11 Business Studies lesson 3 Private Public and Global enterprises
class 11 mcqs
class 11 Business Studies mcqs
class 11 Business Studies chapter 3 mcqs
class 11 Business Studies chapter 3 Private Public and Global enterprises mcqs
class 11 objective questions
class 11 Business Studies objective questions
class 11 Business Studies chapter 3 objective questions
class 11 Business Studies chapter 3 Private Public and Global enterprises objective questions
mcqs of class 11
mcqs of class 11 Business Studies
mcqs of class 11 Business Studies chapter 3
mcqs of class 11 Business Studies chapter 3 Private Public and Global enterprises
objective questions of class 11
objective questions of class 11 Business Studies
objective questions of class 11 Business Studies chapter 3
objective questions of class 11 Business Studies chapter 3 Private Public and Global enterprises
class 11 Business Studies lesson 3
class 11 Business Studies lesson 3 Private Public and Global enterprises
class 11 Business Studies lesson 3 mcqs
class 11 Business Studies lesson 3 Private Public and Global enterprises mcqs
class 11 Business Studies lesson 3 objective questions
class 11 Business Studies lesson 3 Private Public and Global enterprises mcqs objective questions
mcqs of class 11 Business Studies lesson 3
mcqs of class 11 Business Studies lesson 3 Private Public and Global enterprises
objective questions of class 11 Business Studies lesson 3
objective questions of class 11 Business Studies lesson 3 Private Public and Global enterprises
most important questions of class 11
most important questions of class 11 Business Studies
most important questions of class 11 Business Studies chapter 3
most important questions of class 11 Business Studies chapter 3 Private Public and Global enterprises
most important questions of class 11 Business Studies lesson 3
most important questions of class 11 Business Studies lesson 3 Private Public and Global enterprises
MCQ'S TEST,
class 11 Business Studies chapter 3,
class 11 Business Studies chapter 3 Private Public and Global enterprises,
mcqs of class 11 Business Studies chapter 3,
objective questions of class 11 Business Studies chapter 3,
class 11 Business Studies chapter 3 Private Public and Global enterprises objective questions,
class 11 Business Studies lesson 3 Private Public and Global enterprises mcqs,
class 11 Business Studies objective questions,
class 11 Private Public and Global enterprises mcqs,
most important questions of class 11 Business Studies lesson 3 Private Public and Global enterprises,



© MCQ'S TEST. All rights reserved. Distributed by Pixabin