Try New Dark Mode for Better Exprience 👇🏻

CLASS 11 BUSINESS STUDIES LESSON 2 FORMS OF BUSINESS ORGANISATION OBJECTIVE QUESTIONS MCQ'S TEST

Hello Students we are providing mcqs of class 11 Business Studies lesson 2 Forms of Business Organisation These objective questions is very helpful for your study because these question cover a wide topic and easy to understand

Why mcqs of class 11 Business Studies lesson 2 Forms of Business Organisation is important ?

  • these mcqs are important because these questions cover a wide topic of the chapter
  • mcqs are easy to understand
  • mcqs break the topic in some topic so they are easy to learn
  • they give a short revision at the time of class 11 Business Studies exam

How to get pdf of class 11 Business Studies lesson 2 Forms of Business Organisation mcqs

We are providing 3 types of format from where you can learn and download the mcqs of class 11 Business Studies Forms of Business Organisation

1. You can watch our video on Youtube
2. You can get mcqs at our website
3. you can download pdf of mcqs

We have provided objective questions of class 11 Business Studies lesson 2 Forms of Business Organisation with answers these questions help to understand the concept very easy for student

Increasing role of mcqs in board exam 

recently many examination board have declared that their question paper of exam contain more than 25% objective questions so by the marks purpose mcqs of class 11 Business Studies lesson 2 Forms of Business Organisation is very important

We hope that the provided mcqs of class 11 Business Studies lesson 2 Forms of Business Organisation are very helpful for your study and you get full marks in class 11 Business Studies exam if you have any queries about objective questions of class 11 Business Studies chapter 2 Forms of Business Organisation you can comment below the post or you can go to our contact us page




MCQ’S TEST 

YOUTUBE CHANNEL - SUBSCRIBE

VIDEO - WATCH


CLASS 11 BUSINESS STUDIES LESSON 2 FORMS OF BUSINESS ORGANISATION OBJECTIVE QUESTIONS MCQ’S TEST 


1. The structure in which there is a separation of ownership and management as per law is called ________.


  1. partnership

  2. all business organisations

  3. sole proprietorship

  4. Company


Answer - D


Explanation - Company is the form of business organisation in which there is a separation of ownership and management. Company has a separate legal entity from its members.



2. The Karta in Joint Hindu family business has ________.


  1. Limited liability

  2. Unlimited liability

  3. Joint liability

  4. No liability for debts


Answer - B


Explanation - This means the self-acquired property of Karta may be attached to pay business debts.



3. In a cooperative society the principle followed is ________.


  1. one share one vote

  2. one man one vote

  3. no vote

  4. multiple votes


Answer - B


Explanation - Cooperatives are run in a democratic manner, the affairs are managed by the elected managing committee through One-Man-One-Vote.



4. The board of directors of a joint-stock company is elected by:


  1. employees

  2. general public

  3. shareholders

  4. government bodies


Answer - C


Explanation - The board of directors of a joint-stock company is elected by shareholders because shareholders are the real owner of the joint-stock company but they cannot be present in all meetings so they elect a board of directors as their representatives.


5. The maximum number of partners allowed in the partnership business are:


  1. Twenty

  2. Fifty

  3. Two

  4. No limit


Answer - B


Explanation - Rule 10 of the Companies (Miscellaneous) Rule, 2014 at present the maximum number of members can be 50.



6. Profits do not have to be shared. This statement refers to:


  1. Joint Hindu family business

  2. Company

  3. Sole proprietorship

  4. Partnership


Answer - C


Explanation - Since Sole proprietor is the sole owner who is responsible for all the business affairs. If the business is successful, he receives all the business profits as a direct reward for his risk-bearing.



7. The capital of a company is divided into a number of parts each one of which is called ________.


  1. Dividend

  2. Interest

  3. Share

  4. Profit


Answer - C


Explanation - Shares are the smallest part of share capital which can be transferred freely from one shareholder to another person (except in a private company).



8. The head of the Joint Hindu Family Business is popularly known as ________.


  1. Karta

  2. Proprietor

  3. Director

  4. Manager


Answer - A


Explanation - The Joint Hindu Family business is managed and controlled by the eldest male member of a family known as Karta.


9. Provision of residential accommodation to the members at reasonable rates is the objective of:


  1. Consumers cooperative

  2. Housing cooperative

  3. Credit cooperative

  4. Producers cooperative


Answer - B


Explanation - Housing cooperative societies help people with limited income to construct houses at reasonable costs.



10. A partner whose association with the firm is unknown to the general public is called ________.


  1. Active partner

  2. Secret partner

  3. Nominal partner

  4. Sleeping partner


Answer - B


Explanation - A secret partner is one whose association with the firm is unknown to the general public.


11. The life of sole proprietorship business is ________.


  1. very short life

  2. stable

  3. long life

  4. Unstable


Answer - D


Explanation - In the eyes of the law, the owner and the business are considered one and the same. So, a sole proprietorship does not enjoy continuity of life. Illness, death, or insolvency of the proprietor affects the business and can lead to its closure.


12. Hindu Succession Act was passed in ________.


  1. 1956

  2. 1932

  3. 1952

  4. 1960


Answer - A


Explanation - Joint Hindu Family Business is governed by the provisions of the Hindu Law (the Hindu Succession Act, 1956).



13. What is the limit of members in case of a Private Company?


  1. 200

  2. 10

  3. 50

  4. 2


Answer - A


Explanation - According to Sec (3) of Companies Act, 2013 the maximum limit of members in Private Limited Company is 200 members.


14. In case of ________ Registration is compulsory.


  1. Company

  2. Sole Proprietorship

  3. Partnership

  4. None of these


Answer - A


Explanation - A Company must be registered under the Companies Act, 1956.



15. At least 10 adults, no maximum limit in case of ________.


  1. Company

  2. Joint Hindu Family

  3. Cooperative Society

  4. Partnership


Answer - C


Explanation - A minimum of 10 adult persons(18 years and above) are required to form a cooperative society.



16. ________ company does not invite the public to subscribe to its share capital.


  1. Public Company

  2. Both Private and Public Company

  3. Private Company

  4. None of these


Answer - C


Explanation - By its Articles of Association, Private Company prohibits any invitation to the general public to subscribe for its shares.



17. ________ company needs to have only two directors.


  1. None of these

  2. Public

  3. Private

  4. Sole Proprietorship


Answer - C


Explanation - A private company can work with just two directors as compared to three directors under a public company.



18. Which of the following is not a feature of Joint Stock Company?


  1. Formation

  2. Separate legal entity

  3. Artificial person

  4. Lack of business continuity


Answer - D


Explanation - Except for lack of business continuity, all the three are features of a joint-stock company.



19. A person who is not a partner in a firm but knowingly allows himself to be represented as a partner in a firm is called ________.


  1. sleeping partner

  2. partner by holding out

  3. active partner

  4. nominal partner


Answer - B


Explanation - A partner by ‘holding out’ is a person who though is not a partner in a firm but knowingly allows himself/herself to be represented as a partner in a firm.



20. A person who allows the use of his name by a firm, but does not contribute to its capital is called ________.


  1. Nominal Partner

  2. Dormant partner

  3. Active partner

  4. None of these


Answer - A


Explanation - A nominal partner is one who allows the use of his/her name by a firm, but does not contribute to its capital.



21. A person who contributes capital, takes part in the management, shares profits/losses, and has unlimited liability towards the creditors but unknown to the general public is called ________.


  1. secret partner

  2. active partner

  3. None of these

  4. nominal partner


Answer - A


Explanation - A secret partner is associated with the business but outsiders have no knowledge about his status in the business. He carries business activities on behalf of other partners and is bound by activities of other partners as well.


22. A person who contributes capital but does not take part in the day to day activities of the business is called ________.


  1. active partner

  2. nominal partner

  3. secret partner

  4. sleeping partner


Answer - D


Explanation - A sleeping partner may not contribute to business decision making but is bound by acts of all other partners. He has unlimited liability in the business.



23. Partnership at will can continue ________.


  1. till the date of retirement

  2. none of these

  3. till the registration ends

  4. as long as partners want


Answer - D


Explanation - The partnership will continue at the will of all the partners. The business continues till all the partners mutually agree to do so.



24. In ________ type of partnership, the liability of at least one partner is unlimited.


  1. limited

  2. general

  3. partnership at will

  4. None of these


Answer - A


Explanation - In Limited Partnership, the liability of at least one partner is unlimited. All other partners may have limited liability.



25. The partnership deed generally includes the following:


  1. Name of firm

  2. Location of business

  3. Nature of business

  4. All of these


Answer - D


Explanation - A Partnership Deed/Agreement is a written or oral document which states the financial and non-financial terms and conditions related to the functioning of the partnership business.



26. Partnership comes to an end in case of ________.


  1. retirement of a partner

  2. death of a partner

  3. insolvency

  4. all of these


Answer - D


Explanation - Partnership gets automatically dissolved on the death, retirement, insanity or insolvency of any of its partners. However, if the remaining partners desire to continue, then they may do so on the basis of a new agreement.



27. ________ is not legally required to publish its accounts and submit its reports.


  1. Listed company

  2. Public company

  3. Government company

  4. Partnership


Answer - D


Explanation - Partnership business is not bound by any law. It is not required to submit or publish their financial results. Also, all the important decisions and major business activities are carried by partners only. Hence, the partnership business is able to maintain the confidentiality of information relating to its operations.



28. The cooperative society is compulsorily required to be registered under the Cooperative Societies Act ________.


  1. 1912

  2. 1956

  3. 1952

  4. 1932


Answer - A


Explanation - The Indian Cooperatives Act 1912 defines Cooperative Societies "As a society which has its objectives for the promotion of economic interest of its members in accordance with cooperative principles."



29. ________ is not a separate entity in the eyes of law.


  1. Government company

  2. Sole Proprietorship

  3. Limited company

  4. Public company


Answer - B


Explanation - A sole proprietorship has no legal existence, i.e. in the eyes of the law, no distinction is made between the firm and the proprietor. As a result, the owner is held responsible for all the activities of the business.



30. As per the ________ partnership business can be carried on by all the partners or any one of the partners can act for all.


  1. compulsory registration of partnership

  2. unlimited liability

  3. mutual agency

  4. limited liability


Answer - C


Explanation - Mutual agency relationship means each partner is the owner as well as the agent of the firm and agent to other partners.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MCQ'S TEST
mcqs test
class 11
class 11 Business Studies
class 11 Business Studies chapter 2
class 11 Business Studies chapter 2 Forms of Business Organisation
class 11 Business Studies lesson 2
class 11 Business Studies lesson 2 Forms of Business Organisation
class 11 mcqs
class 11 Business Studies mcqs
class 11 Business Studies chapter 2 mcqs
class 11 Business Studies chapter 2 Forms of Business Organisation mcqs
class 11 objective questions
class 11 Business Studies objective questions
class 11 Business Studies chapter 2 objective questions
class 11 Business Studies chapter 2 Forms of Business Organisation objective questions
mcqs of class 11
mcqs of class 11 Business Studies
mcqs of class 11 Business Studies chapter 2
mcqs of class 11 Business Studies chapter 2 Forms of Business Organisation
objective questions of class 11
objective questions of class 11 Business Studies
objective questions of class 11 Business Studies chapter 2
objective questions of class 11 Business Studies chapter 2 Forms of Business Organisation
class 11 Business Studies lesson 2
class 11 Business Studies lesson 2 Forms of Business Organisation
class 11 Business Studies lesson 2 mcqs
class 11 Business Studies lesson 2 Forms of Business Organisation mcqs
class 11 Business Studies lesson 2 objective questions
class 11 Business Studies lesson 2 Forms of Business Organisation mcqs objective questions
mcqs of class 11 Business Studies lesson 2
mcqs of class 11 Business Studies lesson 2 Forms of Business Organisation
objective questions of class 11 Business Studies lesson 2
objective questions of class 11 Business Studies lesson 2 Forms of Business Organisation
most important questions of class 11
most important questions of class 11 Business Studies
most important questions of class 11 Business Studies chapter 2
most important questions of class 11 Business Studies chapter 2 Forms of Business Organisation
most important questions of class 11 Business Studies lesson 2
most important questions of class 11 Business Studies lesson 2 Forms of Business Organisation
MCQ'S TEST,
class 11 Business Studies chapter 2,
class 11 Business Studies chapter 2 Forms of Business Organisation,
mcqs of class 11 Business Studies chapter 2,
objective questions of class 11 Business Studies chapter 2,
class 11 Business Studies chapter 2 Forms of Business Organisation objective questions,
class 11 Business Studies lesson 2 Forms of Business Organisation mcqs,
class 11 Business Studies objective questions,
class 11 Forms of Business Organisation mcqs,
most important questions of class 11 Business Studies lesson 2 Forms of Business Organisation,

© MCQ'S TEST. All rights reserved. Distributed by Pixabin