Try New Dark Mode for Better Exprience 👇🏻

CLASS 11 STATISTICS LESSON 1 INTRODUCTION TO STATISTICS OBJECTIVE QUESTIONS MCQ'S TEST

Hello Students we are providing mcqs of class 11 Statistics lesson 1 Introduction to Statistics These objective questions is very helpful for your study because these question cover a wide topic and easy to understand

Why mcqs of class 11 Statistics lesson 1 Introduction to Statistics is important ?
these mcqs are important because these questions cover a wide topic of the chapter mcqs are easy to understand mcqs break the topic in some topic so they are easy to learn they give a short revision at the time of class 11 Statistics exam How to get pdf of class 11 Statistics lesson 1 Introduction to Statistics We are providing 3 types of format from where you can learn and download the mcqs of class 11 Statistics Introduction to Statistics 1. You can watch our video on Youtube 2. You can get mcqs at our website 3. you can download pdf of mcqs We have provided objective questions of class 11 Statistics lesson 1 Introduction to Statistics with answers these questions help to understand the concept very easy for student Increasing role of mcqs in board exam recently many examination board have declared that their question paper of exam contain more than 25% objective questions so by the marks purpose mcqs of class 11 Statistics lesson 1 Introduction to Statistics is very important


MCQ’S TEST 

YOUTUBE CHANNEL - SUBSCRIBE

VIDEO - WATCH


CLASS 11 ECONOMICS STATISTICS LESSON 1 INTRODUCTION TO STATISTICS OBJECTIVE QUESTIONS MCQ’S TEST


1. It deals with the collection, presentation, analysis and interpretation of quantitative information. This statement defines


  1. Both

  2. None

  3. statistics in plural sense

  4. statistics in singular sense


Answer - D


Explanation - The word statistics is used both as singular and plural . As singular , it stands for collection, presentation ,analysis and interpretation of data whereas as plural it means numerical facts collected for a specific purpose. 



2. A person who buys goods and services for the satisfaction of human wants


  1. Merchant

  2. Producer

  3. Consumer

  4. Service holder


Answer - C


Explanation - He doesn't require goods and services for manufacture or resale , but for satisfying wants only. 



3. Service holder is


  1. A person who buys goods and services for the satisfaction of human wants

  2. A person who produces goods

  3. A person who gives services to others for a payment

  4. A person who is working or in a job and gets paid for it


Answer - D


Explanation - A service holder takes  his service and works under it as an employee. 



4. Economics is divided into three parts


  1. Consumption, Production and Data collection

  2. Consumption, Capital and Data collection

  3. Conserve, Product and Distribution

  4. Consumption, Production and Distribution


Answer - D


Explanation - A good or service is firstly produced then distributed and ultimately consumed. Moreover 



5. Which of the following is not the character of statistics in plural form


  1. Aggregate of facts

  2. Collected in a systematic manner

  3. Numerically expressed

  4. Collection of data


Answer - D


Explanation - The singular statistics is the science of collection, presentation, analysis and interpretation of data . 


6. Arrange stages in a statistical investigation

(a) Collection of data

(b) Analysis of data

(c) Presentation of data

(d) Organization of data

(e) Interpretation of data.


  1. a,d,c,b,e

  2. a,c,d,b,e

  3. a,e,b,d,c

  4. c,a,d,b,e


Answer - A


Explanation - Data are collected then organised then presented then analysed and finally interpreted or concluded. This is a logical series of steps. 



7. Identify non-economic activity


  1. Buying and selling of goods

  2. Distribution of goods as charity

  3. Production of goods

  4. None


Answer - B


Explanation - A non economic activity is undertaken without taking into account any monetary reward. 



8. It is a process which is concerned with sale and purchase of commodities


  1. Exchange

  2. Distribution

  3. Production

  4. Investment


Answer - A


Explanation - It's as per the definition of exchange in economics. 



9. Economics that deals with economic problems as a whole are called


  1. None

  2. Micro economics

  3. Both

  4. Macro economics


Answer - D


Explanation - Macroeconomics deals with aggregates only and describes economic problems for the whole economy . 



10. Production is


  1. None

  2. Both

  3. The process of using up utility value of goods and services for the direct satisfaction of our wants

  4. Process of converting raw material into useful things


Answer - D


Explanation - Production refers to conversion of raw materials into finished goods. 



11. It is the part of income which is not consumed


  1. Consumption

  2. Saving

  3. Production

  4. Interest


Answer - B


Explanation - Having satisfied their wants with money, consumers save a part of their income. 



12. The study of mankind in the ordinary business of life


  1. Econometric

  2. Economics

  3. Environment

  4. Economy


Answer - B


Explanation - The phrase 'business of life ' implies all the three aspects of economics : production  , distribution and consumption  .This definition was given by Alfred Marshall.



13. The activity which is related to the use of scarce resources


  1. None

  2. None economic activity

  3. Both

  4. Economic activity


Answer - D


Explanation - The source of all economic problems is scarcity of resources. 



14. Following are the non economic activities except


  1. Social activities

  2. Charitable activities

  3. Parental activities

  4. Distribution activities


Answer - D


Explanation - Distribution is done taking into regard monetary gains. 



15. Non economic activities are


  1. Concerned with investment

  2. Concerned with money

  3. Not concerned with money

  4. None


Answer - C


Explanation - Non economic activity is undertaken without taking into account monetary reward.



We hope that the provided mcqs of class 11 Statistics lesson 1 Introduction to Statistics are very helpful for your study and you get full marks in class 11 Statistics exam if you have any queries about objective questions of class 11 Statistics chapter 1 Introduction to Statistics you can comment below the post or you can go to our contact us page


-----------------------------------------------------------------------------------

MCQ'S TEST mcqs test class 11 class 11 Statistics class 11 Statistics chapter 1 class 11 Statistics chapter 1 chaptername class 11 Statistics lesson 1 class 11 Statistics lesson 1 chaptername class 11 mcqs class 11 Statistics mcqs class 11 Statistics chapter 1 mcqs class 11 Statistics chapter 1 chaptername mcqs class 11 objective questions class 11 Statistics objective questions class 11 Statistics chapter 1 objective questions class 11 Statistics chapter 1 chaptername objective questions mcqs of class 11 mcqs of class 11 Statistics mcqs of class 11 Statistics chapter 1 mcqs of class 11 Statistics chapter 1 chaptername objective questions of class 11 objective questions of class 11 Statistics objective questions of class 11 Statistics chapter 1 objective questions of class 11 Statistics chapter 1 chaptername class 11 Statistics lesson 1 class 11 Statistics lesson 1 chaptername class 11 Statistics lesson 1 mcqs class 11 Statistics lesson 1 chaptername mcqs class 11 Statistics lesson 1 objective questions class 11 Statistics lesson 1 chaptername mcqs objective questions mcqs of class 11 Statistics lesson 1 mcqs of class 11 Statistics lesson 1 chaptername objective questions of class 11 Statistics lesson 1 objective questions of class 11 Statistics lesson 1 chaptername most important questions of class 11 most important questions of class 11 Statistics most important questions of class 11 Statistics chapter 1 most important questions of class 11 Statistics chapter 1 chaptername most important questions of class 11 Statistics lesson 1 most important questions of class 11 Statistics lesson 1 chaptername MCQ'S TEST, class 11 Statistics chapter 1, class 11 Statistics chapter 1 chaptername, mcqs of class 11 Statistics chapter 1, objective questions of class 11 Statistics chapter 1, class 11 Statistics chapter 1 chaptername objective questions, class 11 Statistics lesson 1 chaptername mcqs, class 11 Statistics objective questions, class 11 chaptername mcqs, most important questions of class 11 Statistics lesson 1 chaptername,


© MCQ'S TEST. All rights reserved. Distributed by Pixabin